Siin on väikene kontrollküsimustik, mille alusel saad teada, kas Sinu harjumused on üldiselt kõhusõbralikud.

 

Vasta igale küsimusele kas JAH või EI.

 

1. Ma söön iga päev vähemalt seitset erinevat toiduainet, mis on rikkad vesilahustuvate kiudainete poolest. Sellised toidud on näiteks aedviljad, puuviljad, marjad, kaerahelbed või kaeraterad, oad, läätsed, herned, chiaseemned, psülliumiseemned.

2. Söön vähemalt 2 peotäit värvilisi köögivilju päevas.

3. Vähemalt kaks söögikorda päevas on mu söök vaba töödeldud süsivesikutest. Töödeldud süsivesikud on näiteks leib, makaronid, valge riis, nisumanna, kuskus.

4. Söön lisatud suhkruga toiduaineid maksimaalselt kaks korda nädalas ja ka siis ainult väikeses koguses. Näiteks suhkruga kohv, halvaa, küpsised, šokolaad.

5. Ma ei tarbi poolfabrikaate rohkem kui kaks korda nädalas ja ka siis vaid väikeses koguses. Poolfabrikaadid on poetoidud, mis sisaldavad rohkelt küllastunud rasvu, säilitusaineid ja kunstlikke lisaaineid. Näiteks marineeritud liha, valmis kartulisalat, maitsestatud jogurt, pudelis kastmed, vorst, kala tomatikastmes.

6. Minu rasvatarbimise puhul on ülekaalus kasulikud rasvaallikad – nagu avokaado, pähklid, oliivid, rasvane kala, kõrvitsaseemned – mitte rasvad nagu taimeõlid, või, piimatooted, loomsed rasvad.

7. Ma söön hapendatud toortooteid vähemalt viis korda nädalas. Hapendatud kuumtöötlemata tooted on näiteks fermenteeritud köögivilja mahl, hapukurk, hapukapsas, kimchi, tempeh ehk fermenteeritud tofu, misosupp.

8. Tarbin probiootilisi toidulisandeid.

 

Loe oma JAH ja EI vastused kokku.

 

 

Kui said JAH vastusteks vähemalt 6, siis võid end õnnitleda. Suure tõenäosusega on Sul mikrobioota õnnelik ja kõhus kergus.

Kui JAH vastuseid ei kippunud nii palju tulema, siis ole enda vastu leebe. Saad sellest samast küsimustikust võtta endale paar punkti, millest lood endale uued head harjumused. Oluline on, et Sa toitumises teeksid muudatusi tasapisi. Sinu seedimine on elav organism ja järsud muutused võivad kasu asemel isegi kahju tuua. Võid endale teha eesmärgi, et kuu aja pärast saad vähemalt 5 küsimusele vastata jaatavalt.

Lisa enda menüüsse rohkem köögivilju ja värsket rohelist järk-järgult, söö rohkem häid rasvu sisaldavaid terviktoite ja tarbi piisavalt kiudaineid. Kasulikke toite taldrikule juurde lisada on ju nii kerge. Vähemalt kergem kui enda keelamine ja piiramine 😉

 

Põnevaid fakte:

  • Kiudaineid saab ainult taimsetest toitudest. Loomalihas, kalas, munas ja piimatoodetes on kiudainete sisaldus 0.
  • Kaer on teraviljadest kõige rikkalikum vesilahustuvate kiudainete poolest. Teised teraviljad, isegi hirss ja tatar sisaldavad põhiliselt vees lahustumatuid kiudaineid.
  • Vesilahustuvad kiudained on headele bakteritele toiduks. Vesilahustuvate kiudainete tarbimine võib alandada kolesterooli taset veres ning vähendada veresuhkrutaseme kõikumist ja riski haigestuda II tüübi diabeeti.
  • Lahustumatud kiudained on vajalikud, sest aitavad liigutada soolestikus olevat toidumassi.
  • On olemas ainult üks looduslik toit, mis on rikas süsivesikute poolest, aga samas ei sisalda kiudaineid. See on mesi. Kõik muud puuviljad, marjad ja köögiviljad sisaldavad kiudaineid. 
  • Saledate inimeste soolestikus on piimhappebakterite liigirikkus ja arvukus suurem kui tüsedate inimeste soolestikus.
  • Head kõhubakterid toodavad mitmeid vitamiine ja lagundavad toitaineid. Meie seedimine sõltub otseselt meie soolestiku kasulikest bakteritest.
  • Valge jahu ja suhkru söömisel väheneb tervistavate bifidobakterite hulk soolestikus ja suureneb nn tervisevaenulike bakterite kogus. Teadlased on seostanud bifidobakterite vähesust halbade vaimsete võimetega. Seega on tõesti tõsi, et magusasõpradel muutub mõtlemine pikaldaseks. Lisaks toodavad nn halvad bakterid suures koguses mürkaineid, mis lähevad vereringesse. Inimene, kes sööb palju saiatooteid ja suhkrut on sarnaselt kahjustatud maksaga kui näiteks alkohoolik.
  • Mida ja kui palju me süüa soovime ei ole vaid meie tahte ja kontrolli küsimus. Meie isud tulenevad otseselt meie mikrobioota tervislikust seisundist. Meie kõhubakterid annavad signaale otse meie närvisüsteemi. Nälg, isu ja täiskõhutunne on füsioloogilised seisundid. Nii nagu sa ei saa vaid mõttelise otsusega hetkega muuta oma vererõhku ei saa saa ka oma isusid ja täiskõhutunnet vaid mõttelise otsusega muuta. Oma isude muutmiseks on vaja heade kõhubakterite arvukust suurendada.

 

Kodumaine seedimist soodustav köögivilja-marja jook elus piimhappe- ja bifidobakteritega Ferla 🙂

Telli: www.ferla.ee/pood